Att tro att man gör sin hund en tjänst genom att ge den mycket mat, är inte så smart. Hunden kan nämligen bli överviktig och blir övervikten skadlig för hundens hälsa, kan ägaren faktiskt bli åtalad för djurplågeri.

548412-beagle-puppy-eating

En man har nu blivit åtalad för djurplågeri efter att ha gett sin hund för mycket mat under en längre period, vilket har gjort att djuret blivit kraftigt överviktigt. Detta rapporterar man i Expressen. Enligt den stämningsansökan som lämnats in till tingsrätten är hunden så pass överviktig att den har svårt att röra på sig och svårt att andas. Åklagaren säger att mannen med uppsåt utsatt hunden för detta lidande. Förutom att mannen gett hunden för mycket mat ska han inte ha sett till att hunden fått den vård som den behövde trots att den var skadad och ohälsosam. Åklagaren har kallat en veterinär och en djurskyddsinspektör som vittne till hundens övervikt.

Rätt mat

Många hundägare tror att de behandlar sina hundar bra när de ger dem en massa mat. Men får en hund i sig för mycket mat, kan den bli överviktig och få allvarliga problem med hälsan. Därför gäller det att man ger hunden precis rätt mängd mat och mat som den mår bra av. Vill man vara säker på att hunden får näringsrik och bra mat kan man köpa den hos en specialist på hundar som exempelvis http://vetzoo.se/. När man ska välja hundmat handlar det inte så mycket om priset. Det finns nämligen fodermärken som är väldigt dyra, men som inte har bättre kvalitet för det, skriver Göteborgs-Posten.

Måste tvångsbanta hunden

Är det ändå så att man gett hunden så mycket mat så den blivit överviktig, kan man få en anmälning på sig, precis som mannen som vi skrivit om fick. För att få behålla sitt djur efter något sådant kan länsstyrelsen bestämma att man måste se till att hunden går ner i vikt. I Sydsvenskan kan man läsa om att myndigheterna nyligen grep in och bestämde att en ägare måste tvångsbanta sin hund. Senast i februari nästa år måste hunden ha gått ner från 30 kilo till maximalt 20-22 kilo.