Det är lättare än någonsin att hålla koll på sin hund nuförtiden, på jakt, promenader djupt inne i skogen eller längs kustlinjer om man till exempel har en sommarstuga och låter hunden springa fritt. Det handlar inte bara om bättre utrustning i form av skyddsvästar och smarta koppen, det finns även smarta GPS:er att fästa på sin hund eller för den delen katt, från till exempel http://fahallenjakt.se/elektronik/hundpejl-gps-pejl/ som även finns på Facebook. Mer om denna lilla manick skriver vi idag.

BarrskogI Västerbottens-Kuriren kan vi läsa om hur en kille nyligen var ute och jagade med sin hund Rocky då denna försvann iväg efter en älg. Men genom att hunden hade en gps fästad vid halsband kunde ägaren se att denne faktiskt hade gett sig ut på den tunna isen efter ett spår. Som tur var gick inte Rocky genom isen helt utan fastnade mot iskanten och kunde räddas av sin ägare som simmade ut utan att tveka. Rocky visade sig dock vara vid god vigör och ville fortsätta jaga efter att ha blivit räddad. Men detta visar så bra det kan vara men just hundpejl när man är ute och jagar, för ibland tar hunden bara upp ett spår och då tänker inte denne på att isen kanske är braktunn.

Räddad från en klippavsats

En liknande händelse kan vi faktiskt läsa om i Expressen där det står om hunden Sigge som räddades från en klippavsats tack vare att man kunde spåra honom via just en hund-gps. Drevern hade fått upp ett spår av ett rådjur och försvann in djupt i skogen före sin husse. Han hade vidare ramlat ner i en ravin och ylade efter sin ägare som faktiskt fick till att ringa SOS och räddningstjänsten. Till slut kunde Sigge räddas från sin ensliga klippavsats, och dessutom fysiskt oskadd om än chockad av upplevelsen. Idag är han som vanligt igen men fortsätter nog att använda sin gps när han är ute till skogs, om än för mattes och husses skull.