Om det äntligen är dags att köpa hund väcks nu ett antal frågor:

Vilken sorts hund vill man ha?
Var ska man köpa den?

Vår rekommendation är att man gör så mycket ”förundersökningar” som möjligt. Särskilt om man har barn är det klokt att välja hund utifrån det, så att det blir en hund som vänjer sig vid att barnet är en del av vad som gäller från början.
Fundera också på hur mycket tid du har att lägga på ditt husdjur (oavsett om det är en hund eller ej) och välj en hund utifrån det svaret. Vissa hundar behöver mycket tid, medan andra hundar klarar sig bättre själva.
Det kan också vara en god idé att kika efter hund även i grannländer, så som Norge eller Danmark, eftersom att det finns flera bra hundsiter och sådär. Du kan till exempel googla frasen ”dyr sælges” eller liknande, så får du de mest relevanta träffarna.

Se till att alla i familjen med säkerhet vill ha hund, och att alla är införstådda med vad det innebär. Man måste vara beredd att gå ut med hunden även när man hellre hade satt på en film eller gjort en kopp varm te, och oavsett vilket väder det är ute. Det är djurplågeri att inte låta hunden komma ut och röra på sig, så se till att inte välja en hund som har behov som ni som hundägare inte kan möta.