Att hunden är människans bästa vän, det vet vi vid det här laget och har skrivit om det tidigare. Och därför är det så otroligt roligt när det dyker upp nya hundsporter som våra fyrbenta vänner kan pröva på – därför tänkte vi idag berätta mer om den nya sporten Nose Work.

Hundkapplöpning

Sporten Nose Work kommer som namnet avslöjar från USA och är baserad på utmaningar som professionella sökshundar möter när de arbetar i exempelvis tullen eller för polisen. Det fina med sporten är att man kan utöva den precis vart man vill och att det är precis det som är meningen men det genomförs även organiserade Nose Work tävlingar i verklighetstrogna sökmiljöer. Det som sporten handlar om är, precis som dess namn avslöjar, att hunden med hjälp av sin näsa ska nosa fram specifika dofter utan att falla för olika frestelser som finns längs sökbanans väg. Enligt Marie Fogelquist som tagit Nose Work till Sverige är det tre olika doftämnen vilka är eukalyptus, lagerblad och lavendel som hundarna ska hitta och ju högre nivå som hunden klara desto svårare blir det (källa). Till exempel ökar man höjden på vart man gömmer doften och när banan är svårare blir även störningsdofterna fler och kan vara allt från leksaker till mat som hunden alltså inte ska reagera på för att ta sig vidare i tävlingen.

Övning ger färdighet

Precis som arbetshundarna i tullen så måste hunden tränas för att känna igen den specifika doften som ska nosas fram i sporten Nose Work och precis som för oss människor så ger övning färdighet även för hundar. Så om man vill vara med i sporten och bli riktigt duktig gäller det att köpa hem dessa dofter och träna din hund i att hitta dem – ett tips är att gömma dem på olika platser med olika svårighetsgrad i hemmet och sedan ge en belöning varje gång din hund hittar dem.