Precis som människor kan även djur bli överviktiga och en djurart som är extra utsatt och i riskzonen för övervikt är hundar, hunden har nämligen inget naturligt stopp när det kommer till hur mycket den äter – men turligt nog finns enkla sätt att banta sin hund om den lagt på sig några kilon för mycket.Hund ligger ned

Tidigare har vi skrivit om hundägaren som övermatade sin hund och också blivit åtalad för djurplågeri på grund av detta. Varför då kan man kanske fråga sig och sanningen är att det är hundägarens ansvar att se till så hunden får i sig rätt mängd mat och då varken för lite eller för mycket. En ägare som övergöder sin hund så pass mycket att hunden klassas som överviktig, väger mer än vad rasen är beräknad att väga runt för att må bra, gör sig därför skyldig till djurplågeri. Därför är det också viktigt att man genast börjar banta sin hund om man upptäcker att det kanske blivit lite väl mycket godsaker på senaste tiden – och det är något som man både kan göra på egen hand eller i samråd med en veterinär.

Så bantar du hunden på egen hand

I Expressen står att läsa en hel del smarta tips när man vill få sin hund att gå ned i vikt. Bland annat skriver man om hur man kan börja med att minska hundens dagliga matranson med ungefär en fjärdedel eller välja ett foder med mindre protein och fett i. Något annat man också kan göra är att blanda i rivna morötter i fodret eftersom att dessa innehåller nyttiga fibrer och vill hunden inte ta maten med morötterna i kan man testa att mixa morötterna istället och sedan blanda i dem. En annan sak man ska tänka på är att hundar, precis som människor, inte ska småäta och därför är det viktigt att man även minskar på extramåltiderna en hund brukar få såsom rester vid familjen middag och undvika att vara för generös med hundgodis. Glöm heller inte att öka motionen successivt, alla hundar måste röra sig men en överviktig hund klarar inte lika mycket som en hund i samma ras utan viktproblemen.