5863378-male-european-common-pheasantDet finns flera aktiviteter som man kan ta med sin hund på, men det finns nog ingen hundsport som är så givande för hunden som det är att få följa med husse och matte ut i skogen och jaga vilt under jaktsäsong!

När det kommer till att underhålla sin hund fysiskt så finns det många hundanpassade sporter som man kan delta i så som kapplöpning, draghundssport och hundutställning med uppvisning i olika grenar samt mycket mer. Men något som verkligen är givande för hunden är att få vara ute i naturen och då finns det något som både tränar hundens naturliga instinkter, är roligt och lärorikt. Nämligen att jaga.

Att tänka på vid jakt med hund

Lika viktigt som det är för en jägare att ha rätt utrustning är det detsamma för hunden. Till exempel kan det vara en god idé att använda sig av halsband med inbyggd GPS i för hundar som inte hållit på med jakt tidigare så att dennes hundförare kan hålla ordentlig koll på dess position. Ett tips är att skaffa en GPS med lång räckvidd och bra livslängd på dess batteri, ifall jakten skulle bli utdragen. Så om du letar online efter GPSer med detta i åtanke finns det exempelvis mängder av Garmin GPS att välja bland för att se vilken som passar dig och din hund bäst. Dock ska sägas att det absolut viktigaste en jakthund måste ha för att kunna klara av en jakttur är uthållighet och kondition.

Rätt mat och motion

Av en jakthund krävs god kondition så för en blivande jakthund i träning krävs att man som hundägare ser till att ge sin jycke rätt kost och mycket motion. För en jakthund är nämligen en dags jakt mycket krävande och det kan hända att hunden får springa så långt som tio mil. Därför är det viktigt att hunden får möjlighet att träna ordentligt för att kunna orka med och ett tips är börja med att ta långa promenader för att sedan trappa upp till mer fysiskt krävande träning. Man kan till exempel börja med att cykla bredvid sin hund så att den får springa eller så kan man öva simträning i ca. 30 minuter åt gången eftersom detta kräver större ansträngning av hunden. Sedan är det även viktigt att träna hunden i rätt miljö, så skogspromenader och fri lek i skog och mark bör vara något man också introducerar hunden för. När det sedan kommer till kosten ska man undvika billigt hundfoder eftersom dessa vanligen är mer skadliga än nyttiga för en hund i hårdträning. Se istället till att införskaffa foder med hög fetthalt eftersom att det ger hunden mer energi och således hjälper den att komma i form.

Vila

En hund som arbetar hårt och tränar intensivt måste få möjlighet att slappna av efter att träningen slutförs. Så efter varje jaktpass måste hunden få återhämta sig, annars kommer den inte att prestera följande dag. Sen när jaktsäsongen väl är över är det viktigt att du skämmer bort din hund ordentligt, det är ju trots allt tack vare hunden som ni lyckats kamma hem så mycket fint kött!

1106415-dogs